Oleorezyny, czyli naturalne antyoksydanty
Oleorezyny są to skoncentrowane, płynne ekstrakty łącznie z olejkami eterycznymi, pozyskiwane z przypraw, ziół a także warzyw i owoców. Surowiec (cała roślina bądź wybrana jej część np. kwiat, nasiona, liście czy korzenie) poddawany jest ekstrakcji odpowiednią substancją, która na dalszym etapie jest usuwana. Uzyskany w ten sposób produkt w pełni odzwierciedla charakter użytego surowca. Nasz dostawca dzięki wykorzystaniu najnowocześniejszych technologii ekstrakcji, uzyskuje maksymalną czystość ekstraktu oraz utrzymanie i stabilizację związków bioaktywnych, co skutkuje produktami najwyższej jakości.
Oleorezyny mają szerokie spektrum działania, mogą:
– przedłużać trwałość produktu,
– nadawać pożądaną barwę produktu gotowego,
– wpływać na walory smakowe,
– kształtować niepowtarzalny aromat,
– dodawać pikantnego akcentu.
Oleorezyny najczęściej zastosowanie znajdują jako składniki w produkcji mieszanek i preparatów przyprawowych oraz marynat, ale mogą one także zastępować całe lub mielone przyprawy dodane bezpośrednio do produktu gotowego np. wyrobu mięsnego.
Zatem jeśli chodzi o paprykę to możemy zaoferować m.in. oleorezynę papryki słodkiej, papryki ostrej, oleorezynę papryki o różnej sile barwienia i wysokiej światło stabilności oraz dekoloryzowaną oleorezynę capsicum o różnych stopniach ostrości.
Pobierz katalog i dowiedz się więcej o naszych produktach oraz ich zastosowaniach: https://wipol.com.pl/wp-content/uploads/2024/07/Oleorezyny_27-10_web.pdf