Oleorezyny, czyli naturalne antyoksydanty - WIPOL - Innowacyjne rozwiązania dla przemysłu mięsno-spożywczego

WIPOL – Innowacyjne rozwiązania dla przemysłu mięsno-spożywczego

Oleorezyny, czyli naturalne antyoksydanty

Oleorezyny są to skoncentrowane, płynne ekstrakty łącznie z olejkami eterycznymi, pozyskiwane z przypraw, ziół a także warzyw i owoców. Surowiec (cała roślina bądź wybrana jej część np. kwiat, nasiona, liście czy korzenie) poddawany jest ekstrakcji odpowiednią substancją, która na dalszym etapie jest usuwana. Uzyskany w ten sposób produkt w pełni odzwierciedla charakter użytego surowca. Nasz dostawca dzięki wykorzystaniu najnowocześniejszych technologii ekstrakcji, uzyskuje maksymalną czystość ekstraktu oraz utrzymanie i stabilizację związków bioaktywnych, co skutkuje produktami najwyższej jakości.

Oleorezyny mają szerokie spektrum działania, mogą:

– przedłużać trwałość produktu,

– nadawać pożądaną barwę produktu gotowego,

– wpływać na walory smakowe,

– kształtować niepowtarzalny aromat,

– dodawać pikantnego akcentu.

Oleorezyny najczęściej zastosowanie znajdują jako składniki w produkcji mieszanek i preparatów przyprawowych oraz marynat, ale mogą one także zastępować całe lub mielone przyprawy dodane bezpośrednio do produktu gotowego np. wyrobu mięsnego.

Zatem jeśli chodzi o paprykę to możemy zaoferować m.in. oleorezynę papryki słodkiej, papryki ostrej, oleorezynę papryki o różnej sile barwienia i wysokiej światło stabilności oraz dekoloryzowaną oleorezynę capsicum o różnych stopniach ostrości.

Pobierz katalog i dowiedz się więcej o naszych produktach oraz ich zastosowaniach: https://wipol.com.pl/wp-content/uploads/2024/07/Oleorezyny_27-10_web.pdf

Główne obszary działania